Vattenvippa-mobil Animation
Böjd ränna = Slang som delats på längden, och bildar en ränna.

Kärlen = kryddburk plast, snedskuren/slipad.

Stativstolpen (blågrön) är formad som ett U i toppen, där gungbrädan hänger mellan skänklarna.

Axel i något material som inte rostar. Axeln är fäst i tandhjulet, passerar genom stativet och gungbrädan och är fäst i ett hjul med liten diameter på baksidan.

Fjädrande spärr (gul), pressas undan åt vänster då tandhjulet rör sig medurs. När sedan tandhjulet vänder stoppas hjulet av spärren som inte kan pressas undan åt höger, eftersom den stoppas av en kloss (rödbrun).
Spärren som kan vara gjord av en tunn fjädrande metallfolie eller overheadplast, är endast fäst i underkant, så den lätt kan fjädra undan.

Lyftanordningen är inte nödvändig för att vippan ska vippa, men har tillkommit i association till antikens uppfinningsrika vattenklockor och regnmätare.

Vatten droppar ner i den böjda rännan och rinner ner i behållaren. När det blir tillräckligt med vatten i behållaren vippar gungbrädan över. Vattnet rinner ut och andra sidans behållare fylls, blir tillräckligt tung, vippar över och så vidare.

Vattenvippan kan byggas stor eller liten. Placera den under ett stuprör så klapprar den på i regnet. Ersätt gärna stoppklossarna (röda) med ett par horisontella rör (bambu) så "spelar" vippan.

Tryck på knappen Animation så visas en animation av vattenvippan.